czwartek, 26 czerwca 2014

Dekorowanie tortów kremem - różne sposoby i przepis na krem.

Witam,


     Dekorowanie to ta część pieczenia, którą najbardziej lubię, można wreszcie stworzyć coś ciekawego i użyć wyobraźni. 
     Najlepiej kształt utrzymuje krem maślany, ja jestem zwolenniczką bitej śmietany a nie kremów na bazie masła jednak w niektórych przypadkach masło jest niezastąpione :)
Przepis na krem maślany który służy do dekoracji: 


A teraz najfajniejsze, czyli różne sposoby na dekorowania ciasta

1. Sposób to różyczki

 ja zdecydowałam się na różane ombre, co potrzebujemy? Jedynie rękawa cukierniczego i tylki a do tego trochę chęci. Jak wykonać takie róże pokazuję w filmiku. Dodam tylko, że robienie takiego zdobienia jest bardzo łatwe i wystarczy trochę poćwiczyć by wyszedł nam tort na widok którego rodzina oszaleje z wrażenia :)




2. Sposób to tzw. rybia łuska

 też ciekawe zdobienie do którego nie potrzebujemy nawet tylek i rękawa cukierniczego, możemy użyć do tego papieru do pieczenia, zwinąć w rulonik, zatankować kremu i wyciskać! Jak dokładnie przygotować to zdobienie pokazuję:





3. Sposób to już bardziej kobieca propozycja na zdobienie czyli falbanki - szybkie poziome

 super sprawdzi się zarówno dla małych dziewczynek jak i dla kobiet. Falbanki to już nie taka prosta sprawa jak rybia łuska, trzeba równo wyciskać krem i najlepiej zawsze w tą samą stronę. Tylka której użyłam to ta z płaską końcówką którą się robi płatki kwiatów. Falbanki można wykonać w wersji pionowej i poziomej, ja pokazuję oba te sposoby. Na pewno o wiele szybszym sposobem są poziome falbanki więc jeżeli nie mamy czasu na mozolne dekorowanie poziome falbanki super się sprawdzą.

No i ostatnim sposobem jaki przygotowałam są pionowe falbanki, wymagają nieco więcej wprawy niż poziome a do tego o wiele więcej kremu, wstyd się przyznać ale zabrakło mi kremu przy dekorowaniu tym sposobem i udekorowałam tylko połowę ciasta, mam nadzieję że nie będzie tego widać na zdjęciach i w filmie ;) Tylka ta sama co w poprzednim zdobieniu - zwykła płaska tylka do płatków. Najważniejszą sprawą jest utrzymywanie pionu kolejnych rzędów falban, jeżeli widzimy że mamy "pochyłe" rzędy (a zależy nam na prostych), najlepiej jest zebrać nożem krem i lekko zaznaczyć sobie na torcie pion kolejnych rzędów - nie będzie tego widać bo przecież pokryjemy to kremem a ułatwi to pracę.

https://www.youtube.com/watch?v=auTLbUIIUwQ





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz