sobota, 7 marca 2015
Seria o biszkopcie - Jak zrobić
Przepisów na biszkopt jest sporo, każdy robi inaczej i każdemu wychodzi inaczej :) Czytam czasem na forach posty ludzi, którzy piszą że nie potrafią poradzić sobie z tym ciastem, szczerze? W swoim życiu chyba tylko raz go zepsułam i od razu wiedziałam w czym tkwi problem.
Biszkopt z tego przepisu robi zawsze moja mama, zazwyczaj pomagałam jej i później gdy wyprowadziłam się z domu rodzinnego, chciałam upiec tort i po przeczytaniu wielu różnych przepisów - a to z mąką ziemniaczaną, a to z proszkiem do pieczenia, a to z ubijaniem białek - zrezygnowana, zadzwoniłam do mamy po dokładny przepis na biszkopt :) I oto i on:
Przepis na tortownicę ok 24 cm:
6 jajek
6 łyżek cukru
9 łyżek mąki (po 1,5 łyżki na jedno jajko)
KONIEC
Filmik w którym pokazuję jak sama piekę biszkopt:
https://www.youtube.com/watch?v=cg87tuJhsGI
Całe jajka w temp pokojowej miksujemy przez ok 10-13 min, stopniowo dodajemy cukier. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą przez sitko - oczywiście stopniowo i delikatnie mieszamy drewniana łyżką w jedną stronę. Robimy to odgarniając masę "od spodu" - bardzo delikatnie i krótko - zbyt długie mieszanie skończy opadnięciem masy. Tak samo jak zbyt duża ilość mąki, masa będzie wtedy zbyt obciążona i też opadnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz