piątek, 11 września 2015

Rolada ze wzorkiem

Witam

Już dawno miałam ochotę na wypróbowanie tego sposobu pieczenia i powiem szczerze że pierwsze spotkanie ze wzorkami bardzo mi się spodobało. Pierwszy raz w życiu zrobiłam roladę (wcześniej zamykałam się w kręgu tortów i ciast) nie jest idealna ale zawsze jakieś początki trzeba mieć ;) Niestety nieco za długo trzymałam ją w piecu, nie uwierzyłam przepisowi, który wyraźnie mówił że trzeba piec 12 minut i trzymałam ciasto te 2 czy 3 minutki dłużej i teraz mam za swoje ;) Ale i tak była pyszna :) 

Film do obejrzenia tu:

https://www.youtube.com/watch?v=FYBVhMmgyvI


Przepis

Masa jasna:
białko z 1 jajka
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
łyżka miękkiego masła

Masa ciemna:
5 jajek
pół szkl cukru
pół szkl mąki pszennej
3 łyżki kakao
50g roztopionego i przestudzonego masła
1/4 łyżeczki sody


Jako wypełnienie rolady możecie użyć takiego kremu jakiego tylko chcecie. Ja użyłam akurat bitej śmietany i tężejącej galaretki. Rolada jest pyszna i warta wypróbowania. Przepis, który mnie zainspirował do zrobienia tego cuda znalazłam tu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz